Juźwiuk Józef s. Jana ur. 24.09.1921 IPN Lu 00419/384 TW ps. „Sagan” Hruszniew p. Łosice

By | 8 listopada, 2021

Mieszkaniec miejscowości Hruszniew p. Łosice. $.12.1947 roku własnoręcznie napisał i podpisał zobowiązanie o podjęciu współpracy z PUBP w Łosicach następującej treści: ..//..//….Zobowiązanie Ja Juźwiuk Józef zamieszkał w Hruszniewie zobowiązanie spracować zorganem urzędu UB, będę się starał meldować odnosnom władzom o jakim kolwiek pojawieniem się bandy, oraz będę się starał wykrywać członkuw należących do bandy, bądź też osoby kture współpracują i pomagają bandzie. Wrazie zdradzenia taiemnicy,ktura została mi powierzona zostanę surowo ukarany zgodnie sprawę oczym zostałem z gury óprzedzony. Wszystkie zebrane wiadomości będę składał na piśmie oraz podpisywał pseudonimem w kturym sobie w dniu sobie obieram na spotkania będ się starał przychodzić punktualnie „sagan” Juźwiuk Józef. (zachowano oryginalną pisownię zobowiązania).//..//……W archiwach IPN zachowało się 5 dokumentów dotyczących jego osoby.