Rendaszko Aleksander s. Józefa ur. 09.12.1927 IPN Lu 00419/351 TW ps. „Kawka” Mińsk Mazowiecki

By | 17 listopada, 2020

Mieszkaniec Mińska Mazowieckiego. Wykształcenie 6 klas szkoły powszechnej i kurs elektro-monterski. Zatrudniony na stanowisku elektromontera w Zakładach  Metalowych w Stojadłach koło Mińska Mazowieckiego. Do współpracy z Urzędem Bezpieczeństwa w Mińsku Mazowieckim został zwerbowany na zasadzie dobrowolności 28.XI.1955 roku. Werbunku dokonał referent PU ds. BP w Mińsku Mazowieckim chor. Wocek Jan. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Kawka”. W charakterystyce pracy informatora ps. „Kawka którą wystawił 27.XII.1956 roku referent PU ds. BP w Mińsku Mazowieckim chor. Wocek Jan możemy między innymi przeczytać: ..//..//..Inf. ps. „Kawka” został zawerbowany w listopadzie 1955 r. na uczuciach patriotycznych do sprawy ewid.-obser. Zał. na ob. Komorowską. W okresie współpracy z nim przez do 27.XII.1956r. w/w inf. okazał się zdyscyplinowanym, na spotkania przychodził zawsze. Jednak nie miał on dotarcia do w/w sprawy oraz do innych osób interesujących Org. BP. Należy nadmienić, że inf. ten jest na dość dobrym poziomie intelektualnym, spostrzegawczy i chętny do współpracy. Z powodu tego, że nie dostawał konkretnych zadań nie uzyskiwano od niego wartościowych materiałów. Wobec powyższego, że w/w obecnie nie nadaje się do dalszej współpracy należy go wyeliminować. Jednak w przyszłości, jeżeli by miał dotarcie do interesujących nas osób, można podjąć go na kontakt i przystąpić do dalszej współpracy.(zachowano oryginalną pisownię) ..//..//..Współpracę z TW ps. „Kawka” zakończono 27.XII.1956 roku z powodu nieprzydatności do dalszej współpracy a materiały dotyczące jego osoby przesłano do archiwum Wydz. X MBP w Warszawie. W archiwach IPN znajduje się 30 dokumentów dotyczących jego osoby.