Barejko Aleksander Jan KO Natolin gm. Osieck

By | 7 lutego, 2015

Barejko Aleksander Jan s. Stanisława ur. 24.11.1962 r. IPN LU 00423/100-105 KO SPZ w Dziecinowie nr. rej. 8575 Natolin gm. Osieck

Mieszkaniec wsi Natolin gm. Osieck. Wykształcenie zasadnicze zawodowe. Pracownik PKP Góra Kalwaria. Zatrudniony na przejeździe kolejowym PKP w Dziecinowie gm. Sobienie Jeziory pow. Garwolin, na którym to SB zainstalowała Stały Punkt Zakryty służący do obserwacji samochodów z zagranicznymi rejestracjami przejeżdżających przez w/w przejazd. Od 10.04.1987r. był w zamian za wynagrodzenie pieniężne Kontaktem Operacyjnym SB Sekcji „B” WZO WUSW w Siedlcach. Był prowadzony z ramienia SB od.10.04.1987 r. przez mł. chor. J. Jurzyka a następnie od 15.03.1988 r. przez st. chor. Z. Nowaka. Współprace zakończono 5.05.1990r. w związku ze zmianą sytuacji społeczno-politycznej w kraju i reorganizacją resortu spraw wewnętrznych. W archiwach IPN zachowało się 30 dokumentów dotyczących jego osoby w tym 8 napisanych własnoręcznie pokwitowań odbioru pieniędzy za przekazywane informacje.