Krukiewicz Jadwiga TW ps. „Ewa” WSRP Siedlce

By | 28 listopada, 2012

Krukiewicz Jadwiga c. Kazimierza ur. 26.09.1952 IPN Lu 00414/210 TW ps. „Ewa”  WSRP Siedlce

Mieszkanka Siedlec. Pozyskana do współpracy 15.04.1977r. a wyeliminowana ze współpracy 21.08.1980 z powodu dekonspiracji. Zobowiązanie o współpracy napisała własnoręcznie. Pozyskał ją por. Stanisław Pogoda naczelnik Wydz. IV WUSW w Siedlcach. Studenta WSRP w Siedlcach. Była wykorzystywana do rozpoznawania nastroi w środowisku studenckim, rozpracowywania Duszpasterstwa Akademickiego i personalnie ks. Tomasika i ks. Zalewskiego. Brała pieniądze są pokwitowania z 23 stycznia 1980 na 1000zł, z września na 1500zł, 30.07.1980 na 500zł, 22.08.1980 paczka delikatesowa na sumę 1704 zł. Z teczki pracy agenta wynika, że donosiła też na ks. Stefana Kornasa. Składała relacje z rekolekcji dla studentów informując też o obecności na nich ks. Biskupów Mazura i Skomorochy.. Donosiła też na pracowników naukowych WSRP, Kaczorowskiego od logiki, Kobylińskiego od fizyki, Tomperską, Czublę, Krupę. Dostarczyła informację na temat udziału w 17 pielgrzymce pieszej studentów na Jasną Górę Składała też obszerny raport z 269 Pieszej Pielgrzymki Warszawskiej do Częstochowy.