Mroczek Frelak Jadwiga TW ps. „Dana” nr. rej. 6068 Mińsk Mazowiecki

By | 28 listopada, 2012

Mroczek-Frelak Jadwiga ur. 22.08.1955 IPN Lu 00414/463 TW ps. „Dana” nr. rej. 6068 Mińsk Mazowiecki

Mieszkanka Mińska Mazowieckiego. Wykształcenie wyższe o specjalności magister chemii. Zatrudniona na stanowisku laborantki w ZOZ w Mińsku Mazowieckim. Była sekretarzem mińskiego oddziału NSZZ „S” w okresie jego legalnej działalności. Pozyskana do współpracy ze służbą bezpieczeństwa została 11.02.1982r. Własnoręcznie napisane zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Dana”. Z ramienia służby bezpieczeństwa prowadził ją por. Stanisław Bednarz insp. SB WUSW w Siedlcach. 29.03.1983 roku poinformowała por. Bednarza, iż wychodzi za mąż za byłego internowanego nazwiskiem Frelak (ślub odbył się 16.04.1983r.)., ale współpracę będzie kontynuować. Informacje składała na piśmie bądź ustnie na spotkaniach z Bednarzem. Za współpracę z SB była wynagradzana finansowo. Jest 13 pokwitowań na sumy od 210zł do 5tys.zł. Odmówiła współpracy 4.08.1987 ze względu na sytuację rodzinną i na nieustabilizowaną sytuację społeczno-polityczną w kraju. W wypadku gdyby ta sytuacje się poprawiła za 2-3 lata jest gotowa podjąć współpracę.