Stanisław Jastrzębski

By | 2 września, 2012

Jastrzębski Stanisław

Rocznik 1963.

W 1980 roku uczeń Zespołu Szkół Rolniczych w Siedlcach (Technikum Mechanizacji Rolnictwa). Od 1985 roku student Wydziału Humanistycznego Wyższej Szkoły Rolniczo-Pedagogicznej w Siedlcach (obecnie Akademia Podlaska) ? studiował pedagogikę ze specjalnością kulturalno-oświatową. Z ludźmi opozycji demokratycznej zetknął się w 1985 roku.  Poznał wówczas: Marka Biały, Edwarda Kopówkę, Cezarego Kaźmierczaka oraz Mirosława Andrzejewskiego. W trakcie studiów wspólnie z Edwardem Kopówką powołał do życia Wydawnictwo im. Grzegorza Przemyka, w którym to publikowali swoje zbiorki poezji. Był autorem dwóch tomików wierszy wydanych w tym Wydawnictwie: ?Tylko róża? (1985) i ?Pełnia dojrzewania?(1988) W sumie Wydawnictwo wydało pięć lub sześć zbiorków poezji. W 1987 roku poznał Przemysława Maksymiuka, studenta, a właściwie wtedy już nawet absolwenta Uniwersytetu Warszawskiego. Przemek miał pomysł, by młodzi aktywni ludzie weszli do istniejącego od wielu lat, lecz ospale działającego Towarzystwa Miłośników Podlasia w Siedlcach by poprzez Towarzystwo upowszechniać kulturę niezależną.. Towarzystwo Miłośników Podlasia w krótkim czasie stało się jednym z prężniej działających stowarzyszeń w Siedlcach, które organizowało spotkania, odczyty historyczne, koncerty, seanse filmów z drugiego obiegu oraz wystawy. Przy TMP został powołany Klub Towarzystwa Miłośników Podlasia pracowników Mostostalu. W ramach tego klubu działacze nielegalnej wówczas ?Solidarności? zajęli się odnową i rekonstrukcją kopca marszałka Józefa Piłsudskiego w Zawadach Majówce. Na początku 1989 roku przy TMP został powołany Komitet Odbudowy Pomnika Marszałka Józefa Piłsudskiego w Siedlcach, którego był członkiem. Pomnik, który przetrwał okupacje i został zburzony w czasach PRL, został odbudowany w 1990 roku i stanął na skwerze przed obecnym Urzędem Miasta w Siedlcach. W grudniu 1988 roku wspólnie z Jurkiem Kobylińskim powołał do życia niezależne pismo studentów WSRP ?NOS? (Niezależna Opinia Studentów). Pierwszy numer pisma został wydrukowany w grudniu 1988 r., a w kolportażu znalazł się na początku stycznia 1989 r. ?NOS? stal się zaczynem, dzięki któremu udało się reaktywować na siedleckiej uczelni NZS (Niezależne Zrzeszenie Studentów). Pierwsze zebranie NZS odbyło się w mieszkaniu prywatnym w styczniu lub lutym 1989 roku. Wybrano wówczas władze tymczasowe NZS (przewodniczącym został Grzegorz Rękawek, student Wydziału Matematyczno-Chemicznego WSRP). W kwietniu 1989 roku, z ramienia NZS, wszedł w skład Komitetu Obywatelskiego ?Solidarność?. Na pierwszym zebraniu (kwiecień 1989) został wybrany w skład kilkunastoosobowego Zarządu KO ?S?, m.in. z Markiem Białym, Sławomirem Musiejem, Januszem Niedziółką, Józefem Wodzyńskim, Jolantą Lutze i Bronisławem Popkowiczem. Jego zadaniem w KO było m.in. zadbanie o druk plakatów i ulotek promujących kandydatów z ramienia KO ?S? na posłów i senatorów z woj. siedleckiego.  W tych latach, jako młody rolnik włączył się również w odbudowę struktur NSZZ RI ?Solidarność? na terenie województwa siedleckiego.W 1991 roku rozpoczął pracę, jako dziennikarz, w powołanym przez wojewodę siedleckiego, Krzysztofa Tchórzewskiego tygodniku ?Nowe Echo Podlasia? (pracował tam do listopada 1989 r.). Później pracował jeszcze w następujących tytułach: ?Kurier Siedlecki?, ?Gazeta Wyborcza? (Siedlce miały swoją mutację na stronach ?Gazety Stołecznej?) i ?Nowinach Podlaskich?. Od 1997 roku pracuje w ?Tygodniku Siedleckim? gdzie pełni funkcję sekretarza redakcji.

Stanisław Jastrzębski: Tylko róża. 1986     Stanisław Jastrzębski: Pełnia dojrzewania.1988

Maj 1989r, część pierwszego Zarządu Wojewódzkiego Komitetu Obywatelskiego w Siedlcach z emisariuszami z Komitetu Obywatelskiego w Warszawie. Od lewej stoją: (1) Marek Biały, (2) Janusz Niedziółka, (3) Sławomir Musiej, (4) Józef Wodzyński, (5) Maciej Radziwiłł (Warszawa). Na dole siedzą (od lewej): (6) Sławomir Dąbrowski (Warszawa), (7) Stanisław Jastrzębski.