Dariusz Pukiewicz

By | 18 sierpnia, 2012

Pukiewicz Dariusz

Rocznik 1949

W 1980 roku pracował, jako sędzia w Sądzie Rejonowym w Siedlcach. Po wprowadzeniu stanu wojennego będąc zdecydowanym przeciwnikiem ustroju komunistycznego utrzymywał kontakty z solidarnościową opozycją siedlecką, szczególnie tą związaną ze środowiskiem Siedleckiego Komitetu Oporu Społecznego W latach 1984-87 był w redakcji ?Metrum?, autorem tekstów. Zajmował się też organizowaniem składu i kolportażem dwutygodnika ?Metrum? i książek wydawanych przez Wydawnictwo Metrum. Po Czarnobylu podjął decyzję o wyjeździe za granice. Warto może wspomnieć, ze, jako sędzia Sądu Rejonowego uniewinnił robotnika jednego z siedleckich zakładów pracy od zarzutu rozrzucania ulotek uzasadniając to,  ?że zeznaniom członka ?Solidarności? nie można dać wiary? (zeznania obciążające złożył  kolega oskarżonego członek ?Solidarności? z jego miejsca pracy). W jego mieszkaniu w latach 19984-86 mieściła się redakcja Metrum. W lipcu 1987r wraz z żoną Lilą (była także w redakcji ?Metrum?) wyemigrował do Australii. W chwili obecnej pracuje w odpowiedniku polskiego Ministerstwa Sprawiedliwości (Attorney-General’s Department), jako urzędnik.