Adam Patoleta

By | 18 sierpnia, 2012

Patoleta Adam

Rocznik 1948

W 1980 roku pracował w Zakładzie Produkcji Podzespołów w Siedlcach Fabryki Samochodów Osobowych w Warszawie gdzie był jednym z założycieli NSZZ ?Solidarność?. Po wprowadzeniu stanu wojennego członek Tajnej Komisji Zakładowej ?Solidarności?. Był w niej odpowiedzialny za kontakty międzyzakładowe i kolportaż. Od 1983 roku członek ścisłego kierownictwa Siedleckiego Komitetu Oporu Społecznego. Od 1984 roku w Siedleckim Radiu ?Solidarność?, w którym to zajmował się między innymi nadawaniem audycji radiowych i wyszukiwaniem lokali do nadawania. 3 maja roku 1985 zainstalował zestaw głośnomówiący Radia ?S? Siedlce (tak zwaną ?gadałę?) z wystąpieniem Zbigniewa Bujaka na skwerze Kościuszki, który był w tym czasie odgrodzony płotem, aby nie dopuścić do zgromadzeń pod pomnikiem znajdującym się na jego terenie. Audycja ta miała być nadana podczas przewidzianej na ten dzień manifestacji. Niestety ta akcja z powodu awarii sprzętu nie wypaliła. Po manifestacji udało mu się odzyskać sprzęt, który był zawieszony na jednym z drzew znajdujących się na placu. W latach 1984-86 w garażu jego domu mieściła się drukarnia (powielacz, sitodruk), gdzie drukował w (wraz z żoną Barbarą) ulotki, plakaty, prasę niezależną . W latach 1986-89 zaopatrywał w materiały poligraficzne i papier drukarnię w Koszewnicy k/Siedlec wykorzystując do tego własny motocykl i samochód. W latach 1985-89 w jego mieszkaniu odbywały się seanse tzw. kina domowego. Od 1988 prowadził własną działalność gospodarczą. Odznaczony medalem ?Solidarności? (2000r). W czerwcu 2011 r został odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Obecnie przebywa na emeryturze.

Rok 2005. Załoga siedleckiego radia ?S?. (1) Adam Patoleta, (2) Marianna Wołowicz, (4) Tomasz Olko, (3) Stanisław Wołowicz. W środku nadajnik radiowy do nadawania na falach UKF.