Marianna Wołowicz

By | 17 sierpnia, 2012

Wołowicz Marianna

Rocznik 1952

Od 1980 członek i współorganizator ?Solidarności? w Banku Gospodarki Żywnościowej w Siedlcach. Po wprowadzeniu stanu wojennego latach 1982-83 brała udział w akcjach plakatowych i kolportowała prasę niezależną i wydawnictwa podziemne. Od 1984 do 1989 w ścisłym kierownictwie radia ?Solidarność? Siedlce gdzie zajmowała się montażem i przegrywaniem audycji do emisji oraz wyszukiwaniem mieszkań do nadawania audycji radia ?S? Siedlce. Bardzo często ubezpieczała miejsca skąd nadawał audycje jej mąż Stanisław. Zajmowała się też wyszukiwaniem lokali do nadawania audycji radia ?S? Siedlce Wraz z mężem Stanisławem przechowywała i prowadziła w swoim mieszkaniu archiwum radiowe radia ?S? Siedlce. Z jej mieszkania były nadawane na fonii UKF audycje radia ?S? Siedlce. W 1989 r. czynnie zaangażowana w akcji wyborczej po stronie solidarnościowej. Do żadnej partii politycznej nigdy nie należała. Obecnie przebywa na emeryturze. W czerwcu 2011 roku została odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Warszawa 2007 rok Obchody 25-tej rocznicy powstania Podziemnego Radia ?Solidarność?. Na Sali obrad od lewej siedzą Narcyz Malinowski ? Biała Podlaska, Marianna Wołowicz ? Siedlce, Tomasz Olko ? Siedlce.