Jakubowska Elżbieta Zofia c. Stanisława ur. 05.04.1954 IPN Lu 00419/997 TW ps. „Skryta” nr. ew. 5712 Mińsk Mazowiecki

By | Styczeń 9, 2021

Mieszkanka Mińska Mazowieckiego. Wykształcenie średnie. Od 8.10.1980 do 13.12.1981 pracownik etatowy NSZZ Solidarność Region Mazowsze Oddział Mińsk Mazowiecki na stanowisku sekretarki. Do współpracy z SB pozyskał ją 16.12.1981 r. ppor. Stanisław Bednarz. Insp. Wydz. II „A” KW MO w Siedlcach Podpisała własnoręcznie zobowiązanie o podjęciu współpracy i przyjęła pseudonim konspiracyjny „Skryta”.  Celem pozyskania było zabezpieczenie dopływu informacji o ludziach, byłych członkach NSZZ Solidarność (Sprawa Obiektowa krypt. „Mazowsze I”, informacji o aktualnie występujących problemach i sytuacji w zakładzie pracy, w którym zostanie zatrudniona z możliwością wykorzystania w przyszłości do rozpracowywania innych środowisk. W postanowieniu o rozwiązaniu współpracy wystawionym w październiku 1983 r. przez ppor. St. Bednarza możemy przeczytać między innymi: //..//W okresie dotychczasowej współpracy TW nie przekazała istotnych informacji mających wartość operacyjną. Powodem nie przekazywania była dogmatyczna wiara w słuszność działań i posunięć NSZZ Solidarność, której była etatowym pracownikiem. Fakt współpracy z SB sama ujawniła. Na spotkania (odbyto 9) przychodziła niechętnie i nie chciała informować o nielegalnych strukturach związkowych. Mimo kilkukrotnego nakłaniania do dalszego kontynuowania współpracy nie wyrażała zgody. Biorąc powyższe pod uwagę postanawiam wyeliminować TW ps. „Skryta” z czynnej sieci osobowych źródeł informacji, teczkę pracy i personalną złożyć w archiwum Sekcji „C” Wydziału Zabezpieczenia Operacyjnego KW MO w Siedlcach z zaliczeniem do kategorii B-10. Współpracę zakończono 22.10.1983 roku. W archiwach IPN zachowała się jej Teczka Personalna i Teczka Pracy razem ok. 95 dokumentów.