Ciepko Edward Aleksander s. Aleksandra ur. 26.10.1948 IPN Lu 00414/443 kandydat na TW nr rej. 6206 Siedlce

By | Listopad 17, 2020

Mieszkaniec Siedlcach.  Wykształcenie zasadnicze zawodowe o specjalności ślusarz wykonujący zawód kierowcy. Zatrudniony na stanowisku kierowcy przewozów międzynarodowych  w Przedsiębiorstwie Państwowej Komunikacji Samochodowej Oddział w Siedlcach. Jego osobą jako potencjalnego kandydata na tajnego współpracownika służby bezpieczeństwa  opracowywał od 16.04.1982r. kier. sekcji XI Wydz. II KWMO w Siedlcach por. Andrzej Karczmarczyk. Celem pozyskania miało być kontrwywiadowcze zabezpieczenie obiektów Państwowej Komunikacji Samochodowej  Oddział w Siedlcach w ramach prowadzonej Sprawy Obiektowej kryptonim „Pegaz”. W dniu 23.02.1985 roku zakończono opracowywanie jego osoby jako nieprzydatnego do współpracy, a jego akta zostały przekazane do archiwum WZO WUSW w Siedlcach. W archiwach IPN znajduje się 28 dokumentów dotyczących jego osoby.