Ciechański Kazimierz s. Franciszka ur. 05.02.1928 IPN Lu 00419/202 TW ps. „Kolejarski” Cegłów pow. Mińsk Mazowiecki

By | Listopad 1, 2020

Mieszkaniec miejscowości Cegłów pow. Mińsk Mazowiecki. Wykształcenie 7 klas szkoły powszechnej. Pochodzenie społeczne robotnicze. Pochodzenie i obywatelstwo polskie. Z zawodu introligator. Do współpracy z informacją wojskową zwerbował go na zasadzie dobrowolności 26.01.1950r. podczas odbywania służby wojskowej w stopniu szeregowego w Kompanii Transportowej WSP of. Informacji Wojskowej w Siedlcach ppor. Węgrzewski’. Na okoliczność werbunku napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Kolejarski”. W charakterystyce pracy TW ps. „Kolejarski, którą 16.11.1953 roku, którą wystawił st. ref. PUBP w Mińsku Mazowieckim Cykier Stefan możemy przeczytać: ..//..//….Mińsk Mazowiecki 16.11.1953r. C H A R A K T E R Y S T Y K A INF. PS. :Kolejarski” Inf. ps. „Kolejarski” zawerbowany został 27.01.1950 r przez oficera Informacji Sekcji WS. Piech. Wykształcenie 7 klas szk. powsz., poch. społ. chłopskie, zawód introligator, kawaler, majątku nie posiada, ur. 3.II.1928r e Cegłowie i tam zamieszkały, bezpartyjny. Inf. ps. „Kolejarski” posiada rodzinę w os. Cegłów pow. Mińsk-Mazowiecki, natomiast rodziny żadnej za granicą nie posiada. Jest dość odważny, wytrzymały i posiada szybką orientacje. Do 1939r. przebywał przy rodzicach uczęszczając do szkoły. Podczas okupacji nadal przebywał przy rodzicach pomagając im e gospodarstwie, do organizacji żadnej nie należał.. Po wyzwoleniu spod okupacji pracował w introligatorni, a w 1949r powołany do W.P. Po powrocie z W.P. otrzymał pracę w P.O.M. w Mińsku Mazowieckim gdzie do chwili obecnej pracuje . Jest bezpartyjny, do obecnej rzeczywistości ustosunkowany chwiejnie. Zawerbowany przez oficera Informacji celem rozpracowania elementu wrogiego w szeregach W.P. obecnie pracuje po linii P.O.M. w Mińsku Mazowieckim. Podczas pracy w ostatnim kwartale w ogóle na spotkania nie przychodzi i po każdym nawiązaniu kontaktu na umówione spotkania nie przychodzi. Jest to  lawirant, który za każdym razem oswiadcza, żew W.P. gdy pracował otrzymywał przepustki i itp. oraz był w W.P. a obecnie jest w cywilu i pracować nie chce i nikt go do tego nie zmusi. Doniesienia otrzymywane od w/w były o treści informacyjnej nie dające, żadnych możliwości operacyjnych, dotyczące prac i wykonywanych remontów w P.O.M. w związku z czym na podstawie otrzymanych doniesień aresztów nie przeprowadzano. Inf. ps. „Kolejarz” otrzymywał konkretne zaania dotyczące wrogiego elementu zatrudnionego w P.O.M. lecz nigdy ich nie wykonał. Nowych materiałów dotyczących informatora nie uzyskano, wynagrodzeń żadnych nie otrzymywał. Celem zmiany kierunku dotychczasowego wykorzystania informatora należy uzyskać na inf. na podstawie których należy inf. ps. „Kolejarz” przewerbować i dawać mu konkretne zadania, żądając ich wykonania oraz przeprowadzać z nim dłuższe rozmowy celem wychowania go. (zachowano oryginalną pisownię..//..//….W archiwach IPN znajduje się 17 dokumentów dotyczących jego osoby.