Kozodój Marian s. Józefa ur. 14.10.1911 IPN Lu 00419/592 TW ps. „Góra” Żelechów pow. Garwolin

By | Kwiecień 23, 2020

Mieszkaniec miejscowości Żelechów powiat Garwolin. Wykształcenie 7 klas szkoły podstawowej. Z zawodu piekarz. Prowadził w Żelechowie sklep piekarniczy. Członek Rady Parafialnej w Żelechowie. Do współpracy z PUBP w Garwolinie został pozyskany 30 czerwca 1950 roku. Pozyskania dokonał st. ref. Ref. IV PUBP w Garwolinie Stanisław Sysiak. Napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Góra”. Celem pozyskania było rozpracowywanie środowiska klerykalnego w Żelechowie. W miesiącu lipcu 1955 roku referent PUBP w Garwolinie st. sierż. Henryk Pawlik wystawił wniosek o wyeliminowanie informatora ps. „Góra” z czynnej sieci agenturalnej. Powodem eliminacji była odmowa współpracy. 15 lipca 1955r. w/w napisał zobowiązanie o zachowaniu w ścisłej tajemnicy faktu współpracy z Urzędem Bezpieczeństwa w Garwolinie. 16 lipca wniosek został zatwierdzony a jego akta zostały przekazane do archiwum Departamentu X Wojewódzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Publicznego w Warszawie. W archiwach IPN znajduje się 17 dokumentów dotyczących jego osoby.