Klepacki Bogusław s. Władysława ur. 30.04.1938 IPN Lu 00419/76 kandydat na TW Siedlce

By | Kwiecień 22, 2020

Mieszkaniec Siedlec. Wykształcenie wyższe medyczne. Absolwent Akademii Medycznej w Białymstoku. Bezpartyjny. Praktykujący katolik. Od 20.07.1976r. był opracowywany przez siedlecką służbę bezpieczeństwa, jako potencjalny kandydat na tajnego współpracownika. W okresie opracowywania pełnił funkcję kierownika Ośrodka Zdrowia w Niwiskach gmina Mokobody., oraz mł. asystenta na Oddziale Chorób Wewnętrznych w Szpitalu Wojewódzkim w Siedlcach. W tym okresie w stosunku do jego osoby była używana technika „W” i informacje od TW, którzy go znali. (kontrola korespondencji). Celem pozyskania miało być zapewnienie informacji na temat służby zdrowia oraz figuranta sprawy operacyjnego sprawdzenia kryptonim „Kurier”. Jego sprawę prowadził szer. Eugeniusz Dybek insp. SB Wydz. III KW MO w Siedlcach, a następnie od 28.12.1976r. sierż. Janusz Kurek z tego samego Wydziału. Opracowywanie jego osoby zostało zakończono 2.05.1977r. z powodu nieprzydatności, jego akta zostały złożone w archiwum Wydz. „C” KWMO w Siedlcach z zaliczeniem do kategorii B-10. W archiwach IPN znajduje się 56 dokumentów dotyczących jego osoby. Klauzula tajności z jego akt została zdjęta 1.08.2016 roku.