Dzięcioł Czesław s. Wacława ur. 19.04.1941 IPN Lu 00419/1412 TW ps. „Dziedzic” nr. ew. 7650 Starowola gm. Jadów pow. Węgrów

By | Kwiecień 7, 2020

Właściciel gospodarstwa rolnego w miejscowości Starowola gmina Jadów powiat Węgrów. Wykształcenie podstawowe. Do współpracy z SB został pozyskany 9 września  1985 roku na podstawie materiałów kompromitujących (jazda samochodem w stanie nietrzeźwym). Zwerbował go kpr. Andrzej Kowalczyk insp. SB RUSW w Węgrowie. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Dziedzic”. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji dotyczących rozpoznania występujących nieprawidłowości w rolniczych jednostkach gospodarki uspołecznionej jak również w sektorze indywidualnym gminy Jadów, oraz rozpoznanie obecnej działalności aktywistów byłego NSZZ Solidarność Rolników Indywidualnych w szczególności Wiktora Stasiaka. Figuranta kwestionariusza ewidencyjnego kryptonim „Szwed. 30.11.1988 r. chor. Bogdan Pędzich inspektor SB RUSW w Węgrowie wystawił wniosek o rozwiązanie współpracy z TW ps. „Dziedzic” i złożeniem jego akt w archiwum Sekcji „C” WZO WUSW w Siedlcach z zaliczeniem do kategorii akt B-10Z.W okresie współpracy odbyto z TW 14 spotkań. Nie był wynagradzany. W archiwach IPN znajduje się 61 dokumentów dotyczących jego osoby.