Drozda-Kędzior Wanda Regina c. Ignacego ur. 23.02.1923 IPN Lu 00419/299 TW ps. „Czereśnia” Kosów Ruski pow. Sokołów Podlaski

By | Kwiecień 7, 2020

Mieszkanka  miejscowości Kosów Ruski powiat Sokołów Podlaski. Wykształcenie 7 klas szkoły podstawowej.  Do współpracy z organami bezpieczeństwa zwerbował ją podczas pobytu w zakładzie karnym w Siedlcach 7.VII.1954r. st sierż. Jeż Stanisław ref. Wydz. III PUBP w Siedlcach. Własnoręcznie napisała zobowiązanie o podjęciu współpracy z UB przyjmując pseudonim operacyjny „Czereśnia”. W 1955 roku materiały dotyczące jej osoby zostały przekazane do PUBP w Sokołowie Podlaskim celem ewentualnego wykorzystania jej osoby, jako informatora. 5.II.1955 roku starszy referent terenowy gminy Kosów Lacki PUBP w Sokołowie Podlaskim chor. Władysław Nowak o rezygnacje z jej wykorzystywania z powodu, że jako były więzień kryminalny nie może być wykorzystywany przez organa MSW. W archiwach IPN znajduje się 14 dokumentów dotyczących jej osoby.