Kuczyński Grzegorz s. Jerzego ur. 04.05.1953 IPN Lu 00419/1163 kandydat na TW nr. ew. 7486 Warszawa

By | Grudzień 13, 2019

Mieszkaniec Warszawy. Wykształcenie średnie. Zamieszkały w Londynie. Posiadacz paszportu konsularnego. Dyrektor firmy polonijnej Mega Organisation LTD Londyn. Właściciel Przedsiębiorstwa Zagranicznego „Seta Enter Prises” w Korytnicy. Jego osobę, jako potencjalnego kandydata na tajnego współpracownika służby bezpieczeństwa opracowywał od 5.02.1985 r. por. Stanisław Zawadka insp. Wydz. II WUSW w Siedlcach. Celem jego pozyskania miało być zapewnienie dopływu informacji operacyjnych do sprawy obiektowej krypt. „Rodacy” mającej na celu kontrolę operacyjna właścicieli firm polonijno-zagranicznych. Opracowywanie jego osoby zakończono z powodu braku możliwości operacyjnych 11.03.1986 r., a jego akta zostały złożone w archiwum Wydziału Zabezpieczenia Operacyjnego Sekcja „C” WUSW w Siedlcach. W archiwach IPN znajdują się 52 dokumenty dotyczące jego osoby. Klauzula tajności z jego akt została zdjęta 20.08.2016 roku.