Tchorek Kazimierz IPN Lu 00415/148 TW ps. „Tulipan” nr. rej. 46530 Żabieniec Stary gmina Wilga powiat Garwolin kontrwywiad wojskowy

By | Grudzień 2, 2017

Tchorek Kazimierz s. Stefana ur.08.03.1959 IPN Lu 00415/148 TW ps. „Tulipan” nr. rej. 46530 Żabieniec Stary gmina Wilga powiat Garwolin kontrwywiad wojskowy

Mieszkaniec Żabieniec Stary gmina Wilga powiat Garwolin. Wykształcenie podstawowe.  Bez zawodu. Do współpracy z kontrwywiadem wojskowym został zwerbowany na zasadzie dobrowolności 4.04.1980 r. podczas odbywania zasadniczej służby wojskowej w JW. w Nowym Mieście. Podpisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Tulipan”. Współpraca została zakończona 3.09.1981 r. z powodu odejścia do rezerwy. Oświadczył, że po odejściu do cywila jest gotów w dalszym ciągu pomagać organom MSW (SB i MO). W czasie współpracy był dwukrotnie wynagradzany pieniężnie kwotami 400 i 300 zł. W archiwach IPN znajduje się 10 dokumentów dotyczących jego osoby.