Grabowski Franciszek IPN Lu 00419/213 TW ps. „Ton” Dębe Wielkie

By | Grudzień 2, 2017

Grabowski Franciszek s. Aleksandra ur. 07.01.1921 IPN Lu 00419/213 TW ps. „Ton” Dębe Wielkie

Mieszkaniec miejscowości Dębe Wielkie powiat Mińsk Mazowiecki. Wykształcenie średnie. Z zawodu organista. 18,X1949 roku własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy  z PUBP w Mińsku Mazowieckim przyjmując pseudonim konspiracyjny „Ton”. W raporcie o wyłączeniu z czynnej sieci inf. ps. „Ton” wystawionym 16.03.1954 roku przez Dobrzyńskiego Ryszarda st. ref. PUBP w Mińsku Mazowieckim możemy między innymi przeczytać: //..//…   Raport o wyłączeniu z sieci Informatora Grabowski Henryk ps. „Ton”   Ja Zawrer Tadeusz st. ref. P.U.B.P. Mińsk Maz. po rozpatrzeniu sprawy powyższego stwierdziłem że,  inf. ps. „Ton” zaraz po zawerbowaniu przez //..//.. Dobrzyńskiego Ryszarda rozkonspirował się przed Księdzem, któremu ujawnił cały przebieg werbunku, a nawet swój pseudonim i treść zobowiązania o współpracy z księdzem. W wyniku czego przy następnych spotkaniach odmówił współpracy, gdyż niewątpliwie otrzymał takie nastawienie od księdza. Jak też obecnie odmówił dalszej współpracy. (dalsze motywy w załączonym raporcie). W związku z powyższym proponuję inf. ps. „Ton” wyeliminować z sieci agent-inf. a w dalszym ciągu rozpracowywać jako element wrogi.//..//…. W archiwach IPN znajduje się 14 dokumentów dotyczących jego osoby.