Górski Zygmunt IPN Lu 00419/266 TW ps. „Sokół” Łochów pow. Węgrów

By | Grudzień 2, 2017

Górski Zygmunt s. Stanisława ur. 30.04.1920 IPN Lu 00419/266 TW ps. „Sokół” Łochów pow. Węgrów

Mieszkaniec Łochowa Wykształcenie 7 klas szkoły podstawowej. Do współpracy z UB KP MO w Węgrowie został zwerbowany 26.09.1949 r. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Sokół”. W jego charakterystyce pracy wystawionej 10.02.1953 r. możemy miedzy innymi przeczytać://..//Węgrów 10..II.1953 r.                                                                                                                       Ściśle tajne                                                                                                                                                     Charakterystyka pracy inf. ps. „Sokół” pozostającego na kontakcie referenta terenowego Pośpiesznego Mariana za IV ty kwartał 1952 r. Inf. ps. „Sokół” zawerbowany został 26 IX 1949 r. Lat ma 33, wykształcenie 7 klas szkoły powszechnej, żonaty, majątku nie posiada, zawód pracownik umysłowy, pochodzenie społeczne robotnicze, rodziny ani znajomych za granica nie posiada natomiast w kraju posiada rodziców i szwagra w Lechowie pow. Braniewo woj. Olsztyńskie, cech dodatkowych nie posiada. Do 1939 r. pracował w Zarządzie Gminnym w Korytnicy w czasie okupacji tak samo, oraz należał do niepodległościowej organizacji N.S.Z. Po wyzwoleniu zaczął nadal pracować w Zarządzie Gminnym jako ref. podatkowy później jako sekretarz a obecnie jako ref. finansowy, należy do partii ZSL W/w zawerbowany dla celu zbierania wywiadu i ustalania danych personalnych. W czasie werbunku inf. żadnych materiałów nie wniósł. Inf. ten był na kontakcie ref. Ksybka a obecnie Pospiesznego. Inf. ten obecnie nie pracuje po żadnym zagadnieniu gdyż odmówił współpracy. Spotkań w ostatnim kwartale z inf. ps. „Sokół” nie planowano z powodu odmówienia współpracy i nie przychodzenia na spotkania. Odmówił dalszej współpracy z inf. ps. „Sokół” nie planuje się spotkań, a należy wziąć go w rozpracowanie i wystąpić z wnioskiem o wyeliminowanie go z sieci ag. inf. gdyż nie przedstawia  żadnej wartości, a odmówił współpracy już w 1950 r. podpisał Pośpieszny Marian //..//(zachowano oryginalną pisownię)//..//…Ostatecznie z czynnej sieci agenturalnej został wyeliminowany 15.04.1954 r. roku. W archiwach IPN znajdują się 23 dokumenty dotyczących jego osoby.