Dobrowolski Edward IPN Lu 00414/702 i IPN Lu 00419/1625 TW ps. „Lucjan” nr. rej. 7710 Siedlce

By | Listopad 18, 2017

Dobrowolski Edward s. Tadeusza ur. 07.02.1954 IPN Lu 00414/702 i IPN Lu 00419/1625 TW ps. „Lucjan” nr. rej. 7710 Siedlce

Mieszkaniec Siedlec. Zatrudniony na stanowisku betoniarza-zbrojarza, jako pracujący brygadzista Fabryki Domów Siedleckiego Przedsiębiorstwa Budownictwa Ogólnego. Do współpracy z SB pozyskał go 18.07.1985 r. kpt. Janusz Jędrych st. insp. SB Wydz. V WUSW Siedlcach. Pozyskanie zostało w zamian za odstąpienie od ukarania jego osoby (wniosek wystawiono 6.06.1985 r.) przez Kolegium ds. Wykroczeń przy Prezydencie Miasta Siedlce za uszkodzenie płotu w stanie nietrzeźwym. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji do sprawy obiektowej kryptonim „Budowa”. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Lucjan”. Jak podaje jego charakterystyka wystawiona 1.12.1989 roku odbyto z TW 10 spotkań w większości w samochodzie prywatnym pracownika operacyjnego obsługującego z ramienia SB źródło. TW informacje przekazywał w formie ustnej. Były one sprawdzane przez inne osobowe źródła informacji, które potwierdzały ich wiarygodność. Zdarzały się przypadki nie stawiania się na spotkania z powodu jak to on określał zbytniej ciekawości jego żony. Za przekazywane informacje nie był wynagradzany w żadnej postaci. Od czasu przekazania go na kontakt innemu oficerowi SB zaczął odmawiać współpracy i unikać spotkań z funkcjonariuszami SB. W związku z powyższym i zmianą sytuacji społeczno-politycznej w kraju został wystawiony wniosek o rozwiązanie współpracy. W archiwach IPN znajdują się 43 mikrofilmy zawierające dokumenty dotyczące jego osoby.