Biarda Marek IPN Lu 00419/1484 LK krypt. „M-4” nr. rej. 8881 Siedlce

By | Listopad 18, 2017

Biarda Marek s. Eugeniusza ur. 01.05.1958 IPN Lu 00419/1484 LK krypt. „M-4” nr. rej. 8881 Siedlce

Mieszkaniec Siedlec pochodzący z miejscowości Opole Stare k. Siedlec. Wykształcenie wyższe. Z zawodu dziennikarz.  Wiceprzewodniczący  ZW ZSMP w Siedlcach. Właściciel mieszkania w Siedlcach przy ulicy Młynarskiej 8. 27.11.1987 roku podpisał umowę z WUSW w Siedlcach na udostępnienie swojego mieszkania na Lokal Kontaktowy Służby Bezpieczeństwa. Mieszkanie miało być udostępniane w dni robocze w godzinach od 8 do 16 w zamian za wynagrodzenie w wysokości 10000zł kwartalnie. W tym LK odbywała spotkania miedzy innymi z TW ps. „Wojtek” nr. rej. 7701 (Zubek Mirosław), TW ps. „Antoni’ nr. rej. 7471 (Makowski Jan), TW ps. „Ewa” nr. rej. 8300, TW ps. „Fizyk’ nr. rej. 7660 (Kruk Ryszard). Współpraca została zakończona 21.08.1989 roku z powodu przebywania w tym lokalu osób postronnych (znajoma właściciela mieszkania). W archiwach IPN znajduje się 40 dokumentów dotyczących jego osoby w tym pokwitowania odbioru pieniędzy za użyczanie mieszkania.