Żółtek-Rutkowska Irena IPN Lu 00419/547 TW ps. „Wrzos” Mińsk Mazowiecki

By | Listopad 4, 2017

Żółtek-Rutkowska Irena c. Aleksandra ur. 08.08.1929 IPN Lu 00419/547 TW ps. „Wrzos” Mińsk Mazowiecki

Pochodząca z  miejscowości Budy Barcząskie pow. Mińsk Mazowiecki mieszkanka Mińska Mazowieckiego. Wykształcenie średnie. Zatrudniona na stanowisku buchaltera w wydawnictwie „Prasa Wojskowa”  w Warszawie. Do współpracy z  Informacja Wojskową I Oddz. w Warszawie została pozyskana 8.03.1950 roku. Własnoręcznie napisała zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Wrzos”. W charakterystyce pracy TW ps. „Wrzos” wystawionej 7.11.1950 r. możemy przeczytać między innymi://..//….T. inf. „Wrzos” zawerbowana była w marcu 1950 r. na lekkich kompro-materiałach. Za okres współpracy nie dawała żadnych materiałów i przejawiała dużą niechęć do współpracy. Na umówione spotkania nieprzychodziła. Posiadane kompro-materiały nie były wystarczające na zmuszenie jej do współpracy. Ponieważ ob. imf. „Wrzos” wymówiła pracę natychmiast, nie zdążyłem przeprowadzić wykluczenia jej z sieci. Podpisał st. oficer informacji I Oddz………….M.O.N. Majsiak. Kpt.//…//….(zachowano oryginalną pisownię). W archiwach IPN zachowało się 16 dokumentów dotyczących jej osoby.