Podedworny Stanisław IPN Lu 00419/885 TW ps. „Podlaski” nr. rej. 3323 Siedlce

By | Październik 29, 2017

Podedworny Stanisław s. Stefana ur. 13.02.1945 IPN Lu 00419/885 TW ps. „Podlaski” nr. rej. 3323 Siedlce

Mieszkaniec Siedlec. Wykształcenie wyższe techniczne. Absolwent AGH w Krakowie. Zatrudniony na stanowisku specjalisty ds. postępu technicznego w Odlewni Staliwa „Stalchemak” w Siedlcach. Do współpracy z SB pozyskał go 29.11.1977r. ppor. Mieczysław Jabłoński kier. Sekcji VI Wydz. III KW MO w Siedlcach. W jego charakterystyce pracy wystawionej 14.04.1981 roku przez st. inspektora SB Sekcji VI por. Marcina Pawlaka czytamy://..//..Tajny współpracownik ps. „PODLASKI” został pozyskany do współpracy ze Służbą Bezpieczeństwa na zasadzie współodpowiedzialności z bezpieczeństwo, ład i porządek w kraju. Celem pozyskania było zabezpieczenie dopływu informacji operacyjnych z ochranianego obiektu Odlewni Staliwa „Stalchemak” w Siedlcach. W początkowym okresie współpracy Tw przekazał kilka ustnych, ogólnie znanych informacji. Podczas spotkań ograniczał je czasowo i odmawiał dalszych kontaktów. Tw „PODLASKI” obsługiwało trzech pracowników i odbyto z nim łącznie 9 spotkań. Mimo kilku prób przełamania oporów Tw kategorycznie odmawiał współpracy, nie przychodził na umówione spotkania. W ostatnim okresie kategorycznie zażyczył sobie nie utrzymywania z nim kontaktów, w których miałby informować o problemach zakładu i zatrudnionych w nim pracowników.//..// Współpracę z nim zakończono 30.05.1981r. z powodu odmowy współpracy. W archiwach IPN znajduje się 71 dokumentów dotyczących jego osoby w tym Teczka Personalna i Teczka Pracy.