Kizeweter Jerzy IPN Lu 00419/386 TW ps. „Śruba” Siedlce

By | Październik 13, 2017

Kizeweter Jerzy s Szymona ur. 18.03.1917 IPN Lu 00419/386 TW ps. „Śruba” Siedlce

Mieszkaniec Siedlec. Pracownik parowozowni PKP w Siedlcach. Do współpracy z PUBP w Siedlcach został zwerbowany 22.04.1950 r. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Śruba”. W jego charakterystyce pracy którą wystawił  13.11.1954 roku starszy referent Oddz. VIII PUBP w Siedlcach ppor. Tadeusz  Nowak możemy przeczytać między innymi: //..//…..Inf. ps. „Śruba” zawerbowany został do współpracy 22-IV-1950 r. na pobudkach lojalności jako ag. Sygnalizacyjny do wykorzystania obiektu Parowozowni Siedlce. W czasie swej współpracy inf. ps. „Śruba” do 1953 r. żadnych materiałów przedstawiających wartość operac. nie wniósł jak również często zrywał spotkania motywując że on nie będzie współpracował z Org. B.P. ponieważ jemu ta praca nie odpowiada. W 1953 r. inf. ps. „Śruba” został przejęty na kontakt Kier. R.O. Nowak Tadeusz i otrzymał i otrzymał on wówczas zadanie na figurantów sprawy krypt. „Dox”. Po otrzymaniu kilku agencyjnych doniesień na kontrolnym spotkaniu z inf. ps. „Śruba” był prac W-łu VIII WUBP W-wa ppor. Markiewicz w czasie tegoż spotkania inf. ps. „Śruba” wyraził zgodę że będzie dawał materiały na figurantów sprawy „Dox” i wówczas otrzymał odpowiednie nastawienie i nastawienie jak się ma zachowywać i jakie materiały będą nas najbardziej interesowały. Po otrzymaniu tego zadania inf. ps. „Śruba” dawał wyłącznie materiały na figurantów sprawy „Doks” w których w których to również obciążął swą żonę ponieważ ona była figurantem tej sprawy. W czasie realizacji sprawy „Dox” wraz z całą grupą została zdjęta i żona inf. ps. „Śruba” która to jest zatrzymana do chwili obecnej. Po zatrzymaniu jego żony inf. ps. „Śruba” odmówił współpracy z Org. B.P. wówczas zostało umówione z nim spotkanie, na którym był Szef tow. Kłuciński i st. ref. W-łu VIII WUBP W-wa tow. Suchorubski. W czasie spotkania inf. „Śruba” kategorycznie odmówił współpracy z Org. B.P. i oświadczył że na żadne umówione spotkania przychodził nie będzie.//..//……..Ostatecznie w listopadzie 1954 roku został wystawiony wniosek o wyeliminowanie jego osoby z czynnej sieci informatorów. W archiwach IPN znajdują się 4 dokumenty dotyczące jego osoby.