Zieliński Zygmunt IPN Lu 00419/189 TW ps. „Koło” Iwowe pow. Mińsk Mazowiecki

By | Październik 6, 2017

Zieliński Zygmunt s. Piotra ur. 01.01.1927 IPN Lu 00419/189 TW ps. „Koło” Iwowe pow. Mińsk Mazowiecki

Mieszkaniec miejscowości Iwowe powiat Mińsk Mazowiecki. Wykształcenie 4 klasy szkoły powszechnej. Do współpracy z informacją wojskową został zwerbowany na podstawie uczuć patriotycznych 27.05.1950 roku podczas odbywania zasadniczej służby wojskowej w 10 pułku KBW w Warszawie. Werbunku dokonał oficer informacji 10 pułku KBW Mieczysław Najlepszy. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji o „wrogim elemencie” służącym z nim w wojsku. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy z UB przyjmując pseudonim konspiracyjny „Koło”. W 1950 r. został przejęty na kontakt, jako informator przez PUBP w Mińsku Mazowieckim. Z czynnej sieci agenturalnej został wyeliminowany 5 lutego 1955 roku z powodu dekonspiracji i odmowy dalszej współpracy. W archiwach IPN znajduje się 14 dokumentów dotyczących jego osoby.