Gajowniczek Grzegorz IPN Lu 00419/583 TW ps. „Burak” Strachomin gm. Wielgolas pow. Mińsk Mazowiecki

By | Wrzesień 2, 2017

Gajowniczek Grzegorz s. Walentego ur. 12.03.1930 IPN Lu 00419/583 TW ps. „Burak” Strachomin gm. Wielgolas pow. Mińsk Mazowiecki

Mieszkaniec miejscowości Strachomin gmina Wielgolas powiat Mińsk Mazowiecki. Wykształcenie 3 klasy gimnazjum. Do współpracy z UB zwerbował go 19.06.1948 roku ref. Ref. V PUBP w Mińsku Mazowieckim Marian Kołodziejczyk. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Burak”. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji na temat środowiska harcerskiego i osób wrogo ustosunkowanych do obecnego ustroju z gimnazjum, którego był uczniem. Łączność z nim została zerwana 28.10.1952 roku z tego powodu, że od miesiąca lutego pełnił zasadniczą służbę wojskową w JW. w Zabrzu, tam też przesłano jego teczkę personalną i pracy do dyspozycji organów informacji wojskowej. Ostatecznie współpracę z nim PUBP w Mińsku Mazowieckim zakończył 1.09.1954 roku, ponieważ po wyjściu z wojska kategorycznie odmówił dalszej współpracy. W archiwach IPN znajduje się 19 dokumentów dotyczących jego osoby.