Kostecki Karol TW ps. „Lopek” Kałuszyn kontrwywiad wojskowy

By | Sierpień 23, 2017

Kostecki Karol s. Kazimierza ur. 03.12.1949 IPN Lu 00419/164 TW ps. „Lopek’ Kałuszyn kontrwywiad wojskowy

Mieszkaniec Kałuszyna. Wykształcenie średnie techniczne. Zatrudniony na stanowisku młodszego konstruktora w Fabryce Urządzeń Dźwigowych w Mińsku Mazowieckim. Do współpracy z kontrwywiadem wojskowym pozyskał go 11.12.1969 roku ppłk. H. Sygula st. pom. Szefa Oddziału WSW JWL w Warszawie podczas odbywania zasadniczej służby wojskowej w Jednostce Wojsk Lotniczych w Warszawie, w której pełnił funkcję pisarza. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Lopek”. Celem pozyskania miało być kontrwywiadowcze rozpoznanie środowiska żołnierzy zasadniczej służby wojskowej z I-ej Eskadry szczególnie mechaników samolotowych. Jak możemy przeczytać w jego charakterystyce wystawionej 20.04.1971 roku przez pom. Szefa Oddz. WSW JWL w Warszawie por. Malinowskiego możemy przeczytać między innymi://..//….W okresie współpracy okazał się dobrym tajnym współpracownikiem. Przekazał szereg ciekawych materiałów operacyjnych, w tym w czasie pozyskania – dotyczący nielegalnego posiadania broni przez osobnika cywilnego. Na podkreślenie zasługuje szczerość Tw „Lopek”. Wszystkie materiały przekazane przez niego znajdowały w pełni potwierdzenie.//..//… Za przekazywane informacje był raz wynagrodzony rzeczowo 19.02.1970 r. za informację  o nielegalnym posiadania broni przez ob. Wachowicza dostał w nagrodę maszynkę do golenia marki Gillette o wartości 280 zł. Współpraca z kontrwywiadem wojskowym została zakończona 26.04.1971 roku z powodu przejścia w/w do rezerwy. W archiwach IPN znajduje się 70 dokumentów dotyczących jego osoby.