Kordowski Józef TW ps. „Szyna”

By | Sierpień 15, 2017

Kordowski Józef s. Bolesława ur. 10.03.1915 IPN Lu 00419/527 TW ps. „Szyna” Mińsk Mazowiecki

Mieszkaniec Mińska Mazowieckiego. Wykształcenie podstawowe.  Pracownik PKP. Do współpracy z PUBP został zwerbowany 14.07.1951 roku. Napisał własnoręcznie zobowiązanie o podjęciu współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Szyna”. W jego charakterystyce pracy jaką wystawił mu w 194 roku st. ref. Wydz. VIII WUBP w Warszawie ppor. Edward Markiewicz możemy przeczytać między innymi; //..//….Przez okres swojej współpracy do roku 1952 pracował po linii kolejnictwa będąc na kontakcie PUBP Mińsk Maz. W końcu roku 1952 z powodu choroby głowy był operowany w wyniku czego stracił 70% zdrowia i od tego czasu współprace z nim przerwano. Po przekazaniu inf. ps. „Szyna” na kontakt Wydz. VIII WUBP w Warszawie stwierdzono iż wspomniany faktycznie jest nie spełna rozumu i współpraca z nim żadnej korzyści dla Organów BP. Nie przyniesie. Wobec powyższego uważam za stosowne wystąpić z wnioskiem o wyeliminowanie inf. „Szyna” z sieciu UBP.//..//. W archiwach IPN znajduje się 6 dokumentów dotyczących jego osoby.