Malinowska Teresa LK krypt. „Roma” Siedlce

By | Maj 14, 2017

Malinowska Teresa c. Lucjana ur. 07.04.1938 IPN Lu 00419/111 LK krypt. „Roma” nr. rej. 3416 Siedlce

Mieszkanka Siedlec. Wykształcenie średnie o specjalności księgowa.  Właścicielka mieszkania przy ulicy Solskiego w Siedlcach. Zatrudniona w Siedleckich Zakładach Drobiarskich na stanowisku st. referenta ds. pasz. Do użyczania swojego mieszkania na potrzeby SB zwerbował ją. ppor. W. Pienkos insp. Gr. III Wydz. III KP MO w Siedlcach. Stosowną umowę podpisano 3 kwietnia 1975 roku. Właścicielka mieszkania zobowiązała się udostępniać swoje mieszkanie we wszystkie dni tygodnia od godz. 7: 00 do 20: 00 w zamian za 300 zł kwartalnie płatnych z góry. Umowę podpisała z KW MO w Warszawie. 30 maja 1975r. Wydział „C” KW MO w Warszawie przekazał LK krypt. „Roma” Wydz. III KW MO w Siedlcach. Lokal ten był zorganizowany do odbywania spotkań z osobowymi źródłami informacji z Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Siedlcach. Tu spotykano się między innymi z TW ps. „Marta” nr. rej. 8593 i TW ps. „Monika” nr. rej. 28525. Od 30 grudnia do czerwca 1977r. korzystanie z jej mieszkania zostało zawieszone z powodu przyjazdu do niej jej ojca, co mogło grozić dekonspiracją. Ponieważ pobyt ojca w jej mieszkaniu przedłużał się, dlatego też 25.02.1978r. zrezygnowano z LK z powodu nieprzydatności. W archiwach IPN znajduje się 85 dokumentów dotyczących jej osoby.