Bobryk Stanisław TW ps. „Sokół” Łysów pow. Łosice

By | Maj 10, 2017

Bobryk Stanisław s Jakuba ur. 20.09.1923r. IPN Lu 00419/435 TW ps. „Sokół” Łysów pow. Łosice

Mieszkaniec wsi Łysów powiat Łosice. Do współpracy z Powiatowym Urzędem Bezpieczeństwa w Siedlcach zwerbował go 16.11.1947 roku Kazimierz Gizak mł. ref. Sekcji III PUBP w Siedlcach. W raporcie o pozyskaniu w/w możemy przeczytać: (pisownia oryginalna) //..// Przesmyki dnia 17 XI 47r. Raport Ja Gizak Kazimierz w dniu 16 XI 47r. zwerbowałem ob. Bobryk Stanisława s. Jakuba zam. Łysów , nadałem mu ps. „Sokół” został zwerbowany na małym Komp-materjale, że nie miał dowodów w porządku. W/w jest młody mężczyzna ma lat 24-ry, jest jeszcze kawalerem, może dobrze pracować dla wykrycia wrogich elementów Polski Demokratycznej. Odrzymał zadanie by na dwudziestego XI 47r. ustalił gdzie się ukrywają i u kogo wileńszczaki którzy się ujawnili i nadal rabują na swoją rękę, to jest Wiewiórka i (nazwisko nie czytelne) on może (słowo nieczytelne) bo często się z nimi widzi i czasami znajduje się z nimy w towarzystwie. Mł. Ref. Sekcji III P.U.B.P. w Siedlcach Gizak Kazimierz //..//  W archiwach IPN znajduje się 6 dokumentów dotyczących jego osoby w tym własnoręcznie napisane zobowiązanie o podjęciu współpracy z UB.