Augustynowicz Jan konsultant ps. „Ekspert” Siedlce

By | Maj 10, 2017

Augustynowicz Jan s. Stanisława ur. 26.02.1949 IPN Lu 00419/1834 konsultant ps. „Ekspert” nr. rej. 8106 Siedlce

Mieszkaniec Siedlec. Absolwent SGGW w Warszawie o specjalności rolniczej. Zatrudniony na stanowisku z-cy dyrektora ds. skupu Zakładów Mięsnych w Sokołowie Podlaskim. Od 7.04.1986r. był opracowywany przez kpt. Władysława Forysia z-cę naczelnika Wydz. VI SB WUSW w Siedlcach, jako kandydat na TW. Do współpracy z SB w charakterze konsultanta zwerbował go 11.06.1987 roku por. M. Brzezek st. inspektor SB Wydz. VI WUSW w Siedlcach. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o udzielaniu konsultacji i opinii dotyczących problemów przemysłu mięsnego interesujących SB zaznaczając, że będzie je podpisywał swoim nazwiskiem. W okresie współpracy odbyto z nim 28 spotkań. Ostatnie miało miejsce 28.09.1989r. Za przekazywane informacje był dwukrotnie wynagradzany w 1987 roku w formie upominków rzeczowych o wartości 700 i 1300zł. Współpraca została zakończona 21.02.1990 roku z powodu zmiany sytuacji społeczno-politycznej w Polsce i reorganizacją resortu spraw wewnętrznych. W archiwach IPN znajduje się ok. 150 dokumentów dotyczących jego osoby.`