Anielak Marian TW ps. „Sosna” Mała Wieś gm. Kuflew pow. Mińska Maz.

By | Maj 10, 2017

Anielak Marian s. Franciszka ur. 01.02.1926r. IPN Lu 00419/194 TW ps. „Sosna” Mała Wieś gm. Kuflew pow. Mińska Mazowiecki

Rolnik ze wsi Małą Wieś gmina Kuflew powiat Mińsk Mazowiecki. Wykształcenie 4 klasy szkoły podstawowej. Do współpracy z UB zwerbował go 22 VI 1946r. st. ref. PUBP w Mińsku Mazowieckim Edmund Soczewka na zasadzie dobrowolności. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy z UB i obrał sobie pseudonim konspiracyjny „Sosna”. 5 sierpnia 1948 roku został wyeliminowany z czynnej sieci agenturalnej. Uzasadniając jego eliminację napisano: //..//Agenta ps. „Sosna” wyeliminować z czynnej sieci agenturalnej, gdyż obiekt, na którym w/w pozostaje jest obsadzony bardziej celową agenturą, zaś specjalne pozostawienie jego na kontakcie nie jest konieczne ze względu na to, iż można będzie go wykorzystywać, jako człowieka zaufanego i oddanego Polsce Ludowej. //..// W archiwach IPN znajdują się 33 dokumenty dotyczące jego osoby.