Adamiak Marianna TW ps. „Joanna” Mokobody

By | Maj 10, 2017

Adamiak Marianna c. Jana ur. 01.04.1960 IPN Lu 00419/1273 t. I TW ps. „Joanna” nr. rej. 7047 Mokobody

Nauczycielka w Zbiorczej Szkole Gminnej w Mokobodach pracująca w punkcie filialnym w/w szkoły w Świniarach. Do współpracy z SB została pozyskana na zasadzie współodpowiedzialności obywatelskiej 17.03.1984.  przez por. Krzysztofa Pliszkę insp. Wydz. III WUSW w Siedlcach do Sprawy Obiektowej kryptonim „Kuźnia”. Napisała własnoręcznie zobowiązanie o współpracy. Jak podaje jej charakterystyka z dnia 30 lipca 1986 odbyto z nią tylko 6 spotkań z tego względu, że unikała spotkań używając różnych pretekstów aby nie stawiać się na spotkania. Uzyskiwane od niej informację były małowartościowe. 22.01.1987 wystawiono wniosek o rozwiązaniu z nią współpracy i złożenie jej akt w archiwum Wydziału Zabezpieczenia Operacyjnego WUSW w Siedlcach. W archiwach IPN zachowała się jej Teczka Personalna zawierająca 39 dokumentów i Teczka Pracy zawierająca 22 dokumenty.