Adamczyk-Gyorvari Jolanta TW ps. „Jola” WSRP Siedlc

By | Maj 10, 2017

Adamczyk-Gyorvari Jolanta c. Jana ur. 08.06.1951 IPN Lu 00414/441 TW ps. „Jola” nr. rej. 3994 Siedlce

Mieszkanka Siedlec. Wykształcenie niepełne wyższe. Pracownik umysłowy Wyższej Szkoły Rolniczo-Pedagogicznej w Siedlcach. Do współpracy z SB pozyskał ją 29 kwietnia 1979 roku ppor. mgr. Zbigniew Kulma kier. Sekcji II Wydz. III KW MO w Siedlcach. Własnoręcznie napisała zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Jola”. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji do operacyjnego zabezpieczenia przez SB WSRP. Współprace zakończono w 1987r. We wniosku o wyeliminowanie TW ps. „Jola” z czynnej sieci agentów wystawionego 16.03.1987r. przez por. Zb. Kulmę st. insp. Wydz. III WUSW w Siedlcach czytamy: //..//Biorąc pod uwagę charakterystykę tajnego współpracownika ps. „Jola” oraz fakt, iż wymieniony od września 1984r. jest obywatelem austriackim i na stałe przebywa w Austrii. Wnoszę o wyeliminowanie w/w z sieci osobowych źródeł informacji a posiadane materiały złożyć w archiwum sekcji „C” WZO WUSW w Siedlcach w kategorii t. pracy B-5, t. personalna B-10. Nie istnieje możliwość ponownego podjęcia współpracy z tw ps. „Jola” przez pion III. //..// W archiwach IPN zachowały się 53 mikrofilmy zawierające dokumenty dotyczące jej osoby.