Majorczyk Leon KO ZPO Sokołów Podlaski

By | Maj 7, 2017

Majorczyk Leon s. Stanisława ur. 31.03.1941 IPN Lu 00423/72-74 KO Zakrytego Punktu Obserwacyjnego w Sokołowie Podlaskim

Mieszkaniec Sokołowa Podlaskiego. Wykształcenie podstawowe. Pracował, jako dróżnik na przejeździe kolejowym PKP w Sokołowie Podlaskim. Został tam utworzony specjalnie na potrzeby Służby Bezpieczeństwa Stały Zakryty Punkt Obserwacyjny nr. rej. 3460.  Był Kontaktem Operacyjnym SB tego Zakrytego Punktu Obserwacyjnego. Do współpracy zwerbował go 22.10.1982r. mł. insp. WZO Sekcja „B” WUSW w Siedlcach mł. chor. Tadeusz Baszkowski. Celem współpracy było zbieranie informacji o samochodach z rejestracją dyplomatyczną przejeżdżających przez ten przejazd. Ten Stały Punkt Sygnalizacyjny siedleckiej SB pracował w systemie całodobowym. Za współpracę był wynagradzany pieniężnie. W jego aktach zachowały się pisane własnoręcznie pokwitowania odbioru pieniędzy od SB. Współpracę zakończono 28.05.1990r. w związku z reorganizacją resortu spraw wewnętrznych a jego akta złożono w archiwum Biura „C” WZO WUSW w Siedlcach. W archiwach IPN zachowało się 30 mikrofilmów zawierających dokumenty dotyczące jego osoby.