Kin Edward TW ps. „Reks” Mińsk Mazowiecki

By | Maj 6, 2017

Kin Edward S. Stanisława ur. 16.08.1926 r. IPN Lu 00423/12 TW ps. „Reks” Mińsk Mazowiecki

Mieszkaniec Mińska Mazowieckiego. Wykształcenie 7 klas szkoły podstawowej. Do współpracy z UB zwerbował go na podstawie materiałów kompromitujących 6 II 1945 roku st. sierż. Zygmunt Kindziuk funkcjonariusz UB KP MO w Mińsku Mazowieckim. Na tę okoliczność własnoręcznie napisał zobowiązanie następującej treści: (pisownia oryginalna) //..// dnia 6 III 45 rok Zobowiązanie Ja kin Edmund daję niniejsze zobowiązanie Organom Bezpieczeństwa Publicznego przy Polski Rządzie Naroda, że chcę współpracować razem z Resortem Bezpieczeństwa Publicznego dla wykrycia niemieckich szpiegów, zdrajców ojczyzny współpracowników niemieckich i tych którzy prowadza antypaństwowe prace. W swojej współpracy będę dokładnie i w czas wypełniał powieżone mi zadania przekroczenie niniejszego zadania i rozgłaszania o mojej współpracy z Resortem Bezpieczeństwa Publicznego będę pociągnięty do odpowiedzialności sądowej. Dla zachowania konspiracji wszystkie moje materjały podpisywał będę pseudonimem pseudo Reks Nazwisko Kin Edmund Zobowiązanie odebrał funkcjonariusz Resortu Bezpieczeństwa Publicznego starszy sierżant Kindziuk Z. Dnia 6 III 45 r Mińsk Mazow. //..//W archiwach IPN znajduje się 11 dokumentów dotyczących jego osoby. Ostatnia wzmianka pochodzi z grudnia 1978 r.