Gajda Wiesław KO SPO Mińsk Mazowiecki

By | Maj 5, 2017

Gajda Wiesław s. Józefa ur. 05.02.1942r. IPN Lu 00423/76 KO Stałego Punktu Obserwacyjnego w Kołbieli nr. rej. 9392 Mińsk Mazowiecki

Mieszkaniec Mińska Mazowieckiego. Wykształcenie średnie. Emeryt WP. Pracownik Spółdzielni Ochrony Mienia w Mińsku Mazowieckim. Pracował na odcinku drogowym w Kołbieli, jako strażnik w Rejonie Dróg Publicznych w Kołbieli. Został tam stworzony specjalnie na potrzeby SB Zakryty Punkt Obserwacyjny.  Był Kontaktem Operacyjnym SB tego Zakrytego Punktu Obserwacyjnego. Do współpracy zwerbował go w 1989r. st. chor. Zdzisław Nowak Sekcja „B” WZO WUSW w Siedlcach. Celem współpracy było zbieranie informacji o samochodach z rejestracją dyplomatyczną przejeżdżających przez ten przejazd. Ten Stały Punkt Sygnalizacyjny posiadał łączność radiową ze Stanowiskiem Kierowania Biura „B” siedleckiej SB pracował on w systemie całodobowym. Za współpracę był wynagradzany pieniężnie. Współpracę zakończono 28.05.1990r. w związku z reorganizacją resortu spraw wewnętrznych a jego akta złożono w archiwum Biura „C” WZO WUSW w Siedlcach. W archiwach IPN zachowało się 14 dokumentów dotyczących jego osoby.