Chromińska Barbara KO WZO Siedlce

By | Maj 5, 2017

Chromińska Barbara c. Juliana ur. 09.06.1950r. IPN Lu 00423/85-88 KO WZO Sekcja „B” WUSW w Siedlcach nr. rej. 2883 Siedlce

Mieszkanka Siedlec. Wykształcenie podstawowe. Bez zawodu. Zatrudniona na stanowisku dróżnika na przejeździe kolejowym PKP w Siedlcach. Do współpracy z SB w charakterze Kontaktu operacyjnego zwerbował ją 31.01.1977 roku st. kpr. T. Lasoń mł. insp. Wydz. „B” WZO KW MO w Siedlcach. Wyżej wymieniony przejazd był objęty kontrolą operacyjną, którą prowadził Wydział Zabezpieczenia Operacyjnego KW MO Siedlce. Była prowadzona przez następujących funkcjonariuszy SB: od 31.01.1977r. przez st. kpr. Tadeusza Lasonia, od 11.11.1986r. przez ppor. Jana Jurzyka i od 15.061988r. st. chor. Z. Nowaka. Za przekazywane informacje była wynagradzana finansowo. Są w zachowane 3 własnoręcznie pisane przez nią pokwitowania odbioru pieniędzy od SB. Współpracę zakończono 5.05.1990r. z powodu zmiany sytuacji społeczno-politycznej w kraju i reorganizacją resortu spraw wewnętrznych. W archiwach IPN znajduje się 12 dokumentów dotyczących jej osoby.