Cabaj Stefan TW ps. „Janek” Okniny Stare gm. Wiśniew

By | Maj 5, 2017

Cabaj Stefan s. Józefa ur. 28.11.1955r. IPN Lu 00414/604 TW ps. „Janek” nr. rej. 8407 Okniny Stare gm. Wiśniew

Mieszkaniec wsi Okniny Stare. Wykształcenie średnie techniczne. Zatrudniony w SKR w Wiśniewie na stanowisku brygadzisty. Do współpracy zwerbował go 12.12.1986 r. st. chor. Antoni Wojewódzki insp. Wydz. VI WUSW w Siedlcach na zasadzie dobrowolności pod kątem zbierania informacji na temat figuranta Wydz. V Marka Biały i zbierania informacji o osobach ze środowiska wiejskiego, które podejmują bądź prowadzą działalność szkodliwą dla interesów PRL. Napisał własnoręcznie zobowiązanie o podjęciu współpracy z SB. Po odbyciu dwóch spotkań odmówił dalszej współpracy argumentując to tym, że nie może przełamać oporów psychicznych odnośnie współpracy z SB. 11.02.1987r. współpracę z TW ps. „Janek” zawieszono do 11.02.1988r. Wniosek o zawieszenie współpracy wystawił Naczelnik Wydz. VI WUSW w Siedlcach por. Andrzej Kurek. Ponieważ po tym okresie nie podjął ponownie współpracy i zmieniła się sytuacja społeczno-polityczna w Polsce na wniosek st. chor. A. Wojewódzkiego 23.10.1989r. postanowiono rozwiązać z nim współprace a jego akta złożono w archiwum WZO w kategorii B-10. Wniosek zatwierdził Naczelnik Wydz. VI WUSW w Siedlcach mjr. W. Foryś. W archiwach IPN zachowało się 39 mikrofilmów zawierających dokumenty dotyczące jego osoby.