Borowiec Józef kandydat na TW ps. „Jakubczak” Siedlce

By | Maj 5, 2017

Borowiec Józef s. Antoniego ur. 19.03.1921 IPN Lu 00419/746 kandydat na TW ps. „Jakubczak” nr. rej. 4883 Siedlce

Mieszkaniec Siedlec. Były podoficer WP w służbie zawodowej. Wykształcenie średnie o specjalności technik weterynarii. Kierownik Bazy Obrotu Zwierzętami Hodowlanymi w Woli Suchożebrskiej k. Siedlec filia Centrali Obrotu Zwierzętami Hodowlanymi w Warszawie. Od 10.06.1969r. jego osobę, jako potencjalnego kandydata na TW opracowywał Oficer Oper. Ref. SB KP MO w Siedlcach Zbigniew Koleniecki. Celem pozyskania miało być zapewnienie kontroli operacyjnej cudzoziemców przybywających do Polski w celu zakupu zwierząt hodowlanych (koni). W 1970 roku zgodził się na udzielanie pisemnych informacji interesujących SB wchodzących w zakres jego obowiązków służbowych. Współpraca została zakończona 23.04.1975 roku z powodu nie odpowiadania wymogom stawianym przez SB. W archiwach IPN znajduje się 149 dokumentów dotyczących jego osoby.