Chojęta Feliks LK krypt. „Morszkowianka” Sokołów Podl.

By | Kwiecień 30, 2017

Chojęta Feliks s. Józefa ur. 09.11.1917 IPN Lu 00419/143 LK krypt. „Morszkowianka” Sokołów Podlaski

Mieszkaniec Sokołowa Podlaskiego. Z zawodu kierowca. 27.03.1986 podpisał umowę z funkcjonariuszami RUSW w Sokołowie Podlaskim na użyczanie im swojego mieszkania przy ulicy 8 sierpnia w Sokołowie Podlaskim od poniedziałku do czwartku w godzinach od 12 do 18,50 w zamian za wynagrodzenie w wysokości pięć tysięcy złotych kwartalnie. Zobowiązanie o zachowanie tego faktu własnoręcznie napisał on jak i jego żona Maria Chojęta. Łącznie w okresie od 7.05.1986 do 30.12.1988 otrzymał od nich wynagrodzenie w wysokości 55 000 zł z rąk oficera SB z RUSW w Sokołowie Podlaskim chorążego Krzysztofa Anuszkiewicza. W czasie korzystania z jego mieszkania spotykano tam się z następującymi TW: „Bożena” nr. rej 7190, „Dorota” nr. rej. 7105, „Zygmunt” nr. rej. 7717, „Maluch” nr. rej. 7498, „Robert” nr. rej. 8554, „Góral” nr. rej. 7374-Chybowski Włodzimierz. 9.02.1989 roku umowa została rozwiązana z powodu wypowiedzenia umowy przez właściciela mieszkania z powodu podeszłego wieku i pogarszającego się stanu jego zdrowia. W archiwach IPN znajduje się 121 dokumentów dotyczących jego osoby.