Daniluk Kazimierz TW ps. „Sztaba” Chłopków gm. Górki bp. Siedlce

By | Kwiecień 19, 2017

Daniluk Kazimierz s. Piotra ur. 13.08.1921 IPN Lu 00419/378 TW ps. „Sztaba” Chłopków gm. Górki bp. Siedlce

Mieszkaniec wsi Chłopków gmina Górki b. powiat Siedlce.  Do współpracy z informacją wojskową został zwerbowany 5 listopada 1946 r. podczas odbywania służby wojskowej w Samodzielnym Batalionie Budowlanym. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Sztaba”. W jego charakterystyce możemy przeczytać miedzy innymi: (pisownia oryginalna) //..// Charakterystyka Na tajnego informatora „Sztaba” Tajny informator „Sztaba” będąc zawerbowany przez oficera Informacji WP Sam. Bat. Bud. W 1945 roku.  „Sztaba” w pracy wykazał się przeciwnie nie udzielając żadnej pomocy organom Informacji WP. Niezdyscyplinowany nie uczęszczał na spotkania nie wykonywał konkretnych zadań i stale starał się unikać od pracy gdzie stale był na wyjazdach służbowych/..//Zapatrywania nie ustalono a także nie ustalono jego przekonania demokratyczne. Tajny informator „Sztaba” materjałów nie dawał. //..//  W archiwach IPN znajduje się 8 dokumentów dotyczących jego osoby.