Chęduszko Marian Tw. ps. „Walizka Sterdyń pow. Sokołów Podlaski

By | Kwiecień 19, 2017

Chęduszko Marian s. Jana ur. 05.10.1927 IPN Lu 00419/228 TW ps. „Walizka” Sterdyń pow. Sokołów Podlaski

Mieszkaniec wsi Sterdyń w powiecie Sokołów Podlaski. Wykształcenie 4 klasy szkoły powszechnej. Zatrudniony, jako konwojent w Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Sterdyni (poprzednio pracował, jako listonosz. Do współpracy z UB został zwerbowany 30.10.1950 roku na zasadzie dobrowolności przez referenta Referatu ds. wywiadu PUBP w Sokołowie Podlaskim Czesława Nadana. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Walizka”. Współpracę z tw została zakończona w lutym 1955 roku z powodu niechęci do współpracy, bardzo słabego poziomu uświadomienia politycznego i nie potrafienia utrzymania faktu współpracy z organami Urzędu Bezpieczeństwa przed własną żoną. Ponadto odmówił dalszej współpracy tłumacząc się tym, że nieświadomie podpisał zobowiązanie o współpracy. W archiwach IPN znajduje się 17 dokumentów dotyczących jego osoby.