Borucki Wacław TW ps. „Wilk” Pustelnik pow. Mińsk Maz

By | Kwiecień 14, 2017

Borucki Wacław s. Jana ur. 21.09.1928 IPN Lu 00414/129 i IPN Lu 00419/199 TW ps. „Wilk” nr. rej. 8143 Łęka gm. Pustelnik pow. Mińsk Mazowiecki

Mieszkaniec wsi Łęka gm. Pustelnik pow. Mińsk Mazowiecki. Wykształcenie 7 klas szkoły powszechnej. Gajowy w Nadleśnictwie Zielonka. Do współpracy z organami WSW zwerbował go 15.03.1962 roku na podstawie uczuć patriotycznych st. pomocnik Szefa Wydz. WSW w Warszawie kpt. Głębocki. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji na temat wrogów Polski Ludowej z jego środowiska. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy z WSW przyjmując pseudonim konspiracyjny „Wilk”. 12 listopada 1963 roku został przekazany na kontakt SB w Mińsku Mazowieckim celem dalszego wykorzystania operacyjnego. 31 stycznia 1964r. zrezygnowano z wykorzystywania jego osoby, jako TW a jego akta przekazano do Biura „C” KW MO w Warszawie. W archiwach IPN znajduje się 20 dokumentów dotyczących jego osoby.