Kędzierski Henryk TW ps. „Edward” Garwolin

By | Kwiecień 4, 2017

Kędzierski Henryk . Franciszka ur. 13.01.1922 IPN Lu 00419/304 TW ps. „Edward” Garwolin

Mieszkaniec Garwolina. Wykształcenie 4 klasy szkoły powszechnej. W jego charakterystyce pracy wystawionej 24.09.1954 roku przez st. referenta PUBP w Garwolinie możemy między innymi://..//(pisownia oryginalna) Inf. „Edward” zawerbowany został w dniu 21.IX1949r. na podstawie uczuć patriotycznych w celu rozpracowania kupców i spekulantów na terenie Garwolina. W okresie współpracy z P.U.B.P. na umówione spotkania przychodził, lecz zadań mu powierzonych niewykonywał, lub wykonanie ich było powierzchowne. Charakteryzując osoby handlujące na zewnątrz starał się ich stawiać w jak najlepszym świetle. Ponadto sam nieraz wiązał się w transakcji spekulacyjnej ze spekulantami mając na celu zarobkowania na materiałach deficytowych których w pewnym okresie przejściowym odczuwało się brak. Inf. „Edward” u miejscowego społeczeństwa uchodzi za anormalnego a u spekulantów w ogóle niema zaufania. Do chwili obecnej prowadzi kiosk z gazetami przytym posiada zezwolenie na sprzedaż papierosów i owoców. Analizując otrzymane materiały od w/w inf. Za okres współpracy z nim nie przedstawiają żadnych korzyści operacyjnych a sam inf. nie przedstawia żadnej przydatności w pracy operacyjnej na obecnym etapie. Wobec powyższych stwierdzonych faktów proponuję wyeliminować z sieci agent informacyjnej.//..//W archiwach IPN znajduje się 13 dokumentów dotyczących jego osoby w tym własnoręczn9ie napisane i podpisana zobowiązanie o podjęciu współpracy z UB.