Flodrowski Jan TW ps. „Dąb” Miszewo pow. Płock

By | Kwiecień 3, 2017

Flodrowski Jan s. Antoniego ur. 16.05.1923 IPN Lu 0049/619 TW ps. „Dąb” Miszewo pow. Płock

Mieszkaniec Miszewo pow. Płock. Do współpracy z Urzędem Bezpieczeństwa zwerbował go 21.09.1953 roku ref. terenowy UB gminy Miszewo st. sierż. Janocha Lucjan. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o podjęciu współpracy z UB przyjmując pseudonim konspiracyjny „Dąb”. W jego charakterystyce pracy wystawionej 4.12.1954 r. możemy między innymi przeczytać://..//…….inf. ps. „Dąb” zwerbowany został do współpracy z Org. BP w dniu 21.09.1953 r. na pobudkach ideowych. W/w inf. posiada 31 lat, wykształcenie posiada średnie, żonaty – na utrzymaniu posiada zonę i 1 dziecko, majątku żadnego nie posiada, pracuje w Ośrodku Zielarskim w Miszewie Mur. na stanowisku kierownika, pochodzenie społeczne chłopskie. W/w informator za granicą nie posiada nikogo z którym by utrzymywał kontakt, posiada rodzinę na terenie kraju z którymi utrzymuje kontakt listowny. Inf. „Dąb” jest odważnym sprytnym i szybko oriętujacym się w każdej sytuacji//..//……….Od 1950 do chwili obecnej pracuje w Ośrodku Zielarskim w Miszewie na stanowisku kierownika, z pracy swej wywiązuje się dobrze do Parti nie należy. Inf. ps. „Dąb” werbowany był w celu rozpracowania środowiska wysłuchujących audycji zagranicznych u b. płk. Czechowicza Tadeusza, w czasie werbunku podał o grupie wysłuchujących audycji zagranicznych w czasie trwania procesu Kaczmarka. Inf. „Dąb” jest na kontakcie ref. Janochy Lucjana. Obecnie inf. „Dąb” pracuje po zagadnieniu wsi. Na spotkania przychodzi punktualnie. Doniesienia dając wartościowe i prawdziwe.//..//…….po wyzwoleniu powrócił do kraju i wstąpił w szeregi Org. BP i pod koniec 1946 zwolniony z Org. BP. Następnie od roku 1946 do 1949 pracował jako kier. Gospodarstwa Rolnego w Trojanowie pow. Garwolin w którym to gospodarstwie dopuścił się do dewastacji gospodarstwa  i został aresztowany i usunięty z Partii, w więzieniu przebywał przez okres 6 miesięcy.//..//……Z otrzymanych doniesień inf. „Dąb” nie przeprowadzono żadnych aresztów. Inf. „Dąb” odnośnie rozpracowywanych figurantów otrzymywał konkretne zadania i wykonywał je. Odnośnie inf. „Dąb” nie uzyskano w czasie pracy żadnych kompr-mat. wynagrodzenia za pracę nie otrzymywał. Odnośnie dalszej pracy z inf. „Dąb” należy nakierunkować go na zagadnienie wsi, na których budowane są Spół. Prod. (zachowano oryginalną pisownię) //..//   Współpracę z nim zakończono 23.12.1954 roku z tego względu, że 5.12.1954 r. został wybrany do Gromadzkiej Rady narodowej w Miszewie. W archiwach IPN znajduje się 18 dokumentów dotyczących jego osoby.