Figacz Marian TW ps. Ochotnik” Żelechów pow. Garwolin

By | Kwiecień 3, 2017

Figacz Marian s. Stanisława ur. 16.01.1926 IPN Lu 00419/300 TW ps. Ochotnik” Żelechów powiat Garwolin

Mieszkaniec miejscowości Żelechów w powiecie Garwolin. Do współpracy z PUBP w Garwolinie został zwerbowany w charakterze informatora 27.06.1948 roku. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Ochotnik”. W piśmie z 7.08.1948r. dotyczącym wyeliminowania jego osoby z czynnej sieci informatorów możemy przeczytać między innymi: //..//(pisownia oryginalna) Że w/w był typowany jako informator do rozpracowania Państwowego Majątku ( chodziło tu o PGR Żelechów), w którym prawdopodobnie mają się znajdować elementy reakcyjne. Doniesień uzyskano dwa. Ostatnie z dnia 28.VII.1948r. nie charakteryzujące jego faktyczną prace, jak też zaistniał fakt, że dalej niema on możliwości zbierania informacji odnośnie w/w majątku, wobec czego że jest on rolnikiem, bezpartyjnym o poziomie niskim i niechętnym w pracy, należy go wyeliminować.//..//W archiwach IPN znajduje się 6 dokumentów dotyczących jego osoby w tym własnoręcznie napisane zobowiązanie o współpracy.