Duk Marek Kazimierz TW ps. „Litwin” Chodów k. Siedlec

By | Kwiecień 2, 2017

Duk Marek Kazimierz s. Stanisława ur. 05.02.1949 IPN Lu 00419/863 TW ps. „Litwin” nr. rej. 2816 Chodów k. Siedlec

Mieszkaniec wsi Chodów k. Siedlec> Prowadził tam wspólnie z rodzicami gospodarstwo ogrodnicze. Wykształcenie średnie techniczne o specjalności technik mechanizator. Do współpracy z SB zwerbował go na zasadzie dobrowolności 2..09.1977 roku ppor. Stanisław Włodarczyk st. insp. SB Wydz. II KW MO w Siedlcach. Własnoręcznie napisał zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Litwin”. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji do Sprawy Obiektowej kryptonim Turysta”. Miał możliwości zdobywania informacji na temat osób będących w zainteresowaniu SB: Złotogórska Sabina, Sołtan Marek, Janas Urszula, Stephan Andrzej oraz ich rodzin. Był raz wynagrodzony 16.03.1978 roku kwotą tysiąca złotych za przekazywane informacje. 15.06.1981 r. st. insp. SB wydz. II KW MO w Siedlcach por. Andrzej Karczmarczyk wystawił wniosek o zaniechanie dalszej współpracy i złożenie jego akt w archiwum Wydz. „C” KW MO w Siedlcach. Teczki Personalnej w kategorii B-30 a Teczki Pracy w kategorii B-15. W archiwach IPN znajdują się 202 dokumenty dotyczące jego osoby