Brzozowska Władysława Alicja TW ps. „Alina” Parysew pow. Garwolin

By | Kwiecień 2, 2017

Brzozowska Władysława Alicja c. Władysława ur. 26.07.1943 IPN Lu 00419/224 TW ps. „Alina” nr. rej. 8659 Parysew pow. Garwolin

Mieszkanka miejscowości Parysew powiat Garwolin. Wykształcenie podstawowe. Bez zawodu. Do doraźnej współpracy z SB zwerbował ją 3 kwietnia 1974 roku na zasadzie dobrowolności kpt. B. Sianecki st. insp. Ref. ds. SB KP MO w Garwolinie. Napisała własnoręcznie zobowiązanie o współpracy przyjmując pseudonim konspiracyjny „Alina”. Celem pozyskania było zapewnienie dopływu informacji odnośnie konfliktów i niezadowolenia społecznego w miejscowości Parysew podczas scalania gruntów w tej miejscowości celem przekazywania ich władzom społeczno-politycznym z tego terenu. W okresie współpracy była czterokrotni  wynagradzana pieniężnie kwotami 1500, 1000 zł i dwa razy po 100 zł. Są zachowane w jej aktach własnoręcznie pisane pokwitowania odbioru pieniędzy z rak funkcjonariuszy SB. W 8 lutego 1974 roku zrezygnowano z dalszej współpracy z nią  w związku z definitywnym rozwiązaniem konfliktu społecznego w Siennicy i brakiem możliwości operacyjnych tw w sprawach będących w polu zainteresowania SB. W archiwach IPN znajduje się 50 dokumentów dotyczących jej osoby.